Mały wypiek, duża radość

szarlotka tradycyjna

Od lat nasze mamy i babcie specjalizują się w kulinarnych przepisach na rodzinne obiady i domowe wypieki. Dzieła, które wychodzą z pod ich rąk do dzisiaj zapamiętujemy jako najlepsze, jakich próbowaliśmy w życiu. Nie trzeba wielu wykwintnych i trudnych słów, by określić smak dobrego posiłku. Wystarczą słowa „Jak u mamy”.

Wiele gospodyń domowych posiadało swoje własne książki kulinarne, jak i również korzystało z tych, które przekazane zostały od starszych pokoleń. Jednak najbardziej pożądane od zawsze były przepisy na ciasta. Kto nie lubi tych słodkich, sycących wypieków? I młodzi i starzy jedzą je na deser, do kawy, na podwieczorek, czy gdy chcą zgrzeszyć na diecie. Wypiekane na co dzień i od święta, są doskonałym powodem na chwilę przyjemności, jaką można mieć z jedzenia.

Najpopularniejszym obok biszkoptu jest ciasto kruche, które można wykorzystać i podać na wiele sposobów. Jako ciasteczka, wypiek z dżemem i kruszonką na wierzchu, pod sernik, ze śliwkami i budyniem… Ile kucharzy, tyle pomysłów. Jednak wypiek, który najgłębiej wpada w pamięć i najczęściej w gusta domowników to ciasto czekoladowe. Kto nie lubił wylizywać miski po kajmaku, lub słodkiej masie? Podstawowym produktem w tym przypadku jest kakao, chociaż smak można też wzbogacać czekoladą. Samych przepisów na to ciasto jest wiele, z czego jednak każdy kojarzy „murzynka”.

Samą słodycz tego wypieku warto też przełamywać akcentem owocowym, lekko kwaśnymi wiśniami czy soczystymi truskawkami, co powinno nieco urozmaicić walory smakowe ciasta. Jednak to tylko dwa z wielu innych przepisów, które można znaleźć w książkach kulinarnych. Pyszne wypieki czekają tylko, aż zostaną stworzone w naszych kuchniach!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *